Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Betegségek a mozivásznon - Leukémia

2021. október 25. - Segítség.ma

Következő ajánlónk a leukémia, vagyis a csontvelődaganatok fajtáit mutatja be.

foto_kollazs_evfordulo_kepeslap_1200_x_300_px_1.png

A leukémiának több fajtája ismert, azonban két fő kategóriába sorolhatjuk őket. Mindegyik fajtának más a lefolyása, lefolyási ideje, illetve kezelési módja is. A leukémia voltaképpen a csontvelő daganatos megbetegedése, amelynek következtében a testben a fehérvérsejtek száma megnövekszik. Krónikus leukémiáról akkor beszélünk, mikor a tünetek lassan fejlődnek ki és általánosságban elmondható, hogy lassú lefolyású. Főként felnőtteknél alakul ki, tünetei általánosak, rutin vizsgálatokkor ismerik fel. Tünetei közé sorolhatók a csont és ízületi fájdalmak, étvágytalanság, a máj és a lép megnagyobbodása, érzékeny nyirokcsomó, fáradékonyság és éjszakai izzadás, levertség.  Ennek a fajtának két fő csoportja a krónikus limfocitás leukémia, illetve a krónikus mieloid leukémia. Az előbbinél mérvadó tünet a nyirokcsomó megnagyobbodása, illetve a magas fehérvérsejtszám, míg utóbbinál jellemző az étvágytalanság, erőtlenség, láz. Akut leukémia áll fent abban az esetben, amikor nehezebb kideríteni a diagnózist. Ez általában gyerekeknél fordul elő. Az akut leukémia rendszerint sokkal gyorsabban súlyosbodik, kezelése elhagyásával pedig gyors folyamú halál következhet be. Ez esetben a csontvelő miatti tünetek a mérvadóak: levertség, gyakori orrvérzés, fertőzésre való hajlam. Ennek két fő típusa az akut limfoid leukémia, illetve az akut mieloid leukémia. Mindkettő esetben más, eltérő vérsejtek vesznek részt.

Kezelése


A kezelőorvosok elsődleges célja minden esetben a normál csontvelő működés helyreállítása. Ötféle terápiás kezelést alkalmaznak. Általában több szempont is közrejátszik abban, épp melyiket alkalmazzák, ezek közé sorolható az életkor, a betegség súlyossága, valamint a leukémiás sejtek gyakorisága.

A legkézenfekvőbb terápiás módszer a kemoterápia. Érdekesség, hogy az emberek nagy része nem kíván részt venni ebben a fajta kezelésben, hiszen az a népsztereotípia él, hogy a kemoterápiától súlyosbodhat állapotuk.

A sugárterápia, mint kezelési módszer kétféleképp történhet: egyrészt a szervezet leukémiás sejtektől beszűrt valamelyik részének, szervének besugárzásából, másrészt a csontvelő transzplantációt megelőző, egész test besugárzás formájában, amelynek kettős célja van: a szervezet különböző helyein található leukémiás sejtek teljes elpusztítása a szervezetben, továbbá a csontvelő sejtes elemektől való minél teljesebb kiürítése, a beültetendő egészséges csontvelői sejtek befogadása érdekében.

Ennél egy nehezebb folyamat a csontvelő transzplantáció, hiszen ez történhet saját csontvelőből, vagy donorból származóból. A donor kiválasztása azért is képlékeny, mert a beültetett csontvelőt a szervezet fogadhatja idegen anyagként, és kilökheti a szervezetéből.

A biológiai terápia már egyre gyakrabban és eredményesebben használt kezelési módszer, hiszen a lényege, hogy olyan anyagokat juttatnak a beteg szervezetébe, amelyek hatékonyabbak a szervezet válaszreakcióit követően. Rendszerint olyan anyagokról van szó, amelyek alapjáraton is termelődnek kis mennyiségben a szervezetben, ezáltal a ráksejtek már egy erősebb immunrendszerrel állnak szemben.

A gyilkos kóron túl

Az egyik legnagyobb félelem a rákkal kapcsolatban, hogy a páciensek visszaeshetnek. Kezelésére ebből kifolyólag az orvosok „öt éves türelmi időt” jósolnak, ez tehát a vízválasztó, nagy eséllyel ez idő letelte után a páciens meggyógyult.

A normális életbe való visszatérés nem egyszerű dolog a betegeknél, és sok küzdelemmel jár. A testi megbetegedés után a lelki állapottal is foglalkozni kell, hiszen egy gyötrelmes időszak után egy teljesen új élet vár a gyógyultakra. Érdemes ezért felkeresni egy pszichológust. Ebben az időszakban viszont nagy támogatást adnak az emberi kapcsolatok, a család, illetve különböző terápiás csoportok is segítik a gyógyulási időszakot.

Filmajánló

blue_minimal_team_member_spotlight_facebook_post_1200_x_300_px_3.png

A betegséghez tartozó filmajánlónk az „Én, Earl, és a csaj, aki meg fog halni” filmre esett, ami Jesse Andrews könyvadaptációján alapul. Mondhatni, szinte már Dunát lehetne rekeszteni a rákról szóló „tinédzser” filmekkel, azonban ez a film nem (csak) kimondottan a rák lecsengését járja körül. Többek közt olyan morális kérdéseket vet fel, mint a magány, szociális kapcsolatok, nihilizmus.


Greg, a filmben szereplő „én”, a való életben is, és az iskolában is egy igazi introvertált figura, mindenkivel csak éppen annyit beszél, amennyi szükséges. Barátja és munkatársa Earl, akivel egyetlen hobbijuk, hogy klasszikus filmeket forgatnak újra saját értelmezésük szerint. Egy nap édesanyja megkéri, hogy barátkozzon össze a szomszéd lánnyal, Rachellel, akinél leukémiát diagnosztizáltak. Eleinte fanyalkodik a dologtól, be is vallja Rachelnek, hogy csak édesanyja kényszerítette. Azonban, -ahogy a való életben is-, a barátainkat mi választjuk, így a filmben is Greg egyre jobban kezd ragaszkodni Rachelhez. Ahogy ez a vonal átmegy valós érzelmekbe, ezzel párhuzamosan döbben rá, hogy nincs sok idejük egymással. Itt kezd érdekes fordulatot venni a történet: a halál mindvégig ott volt a szemünk előtt, egy retrospektív fonalat kezd el felvenni a néző. A film egyik erőssége kétségtelenül, hogy a halált humorral oldja fel a rendező, így nem egy végletekig lesokkolt filmélményt kapunk a halálról, hanem könnyed, de mégis szívszorító képsorokat a felnőtté válásról.  Greg Rachellel való viszonya kirángatja őt a szűk, introvertált komfortzónájából, és rájön, hogy érdemes nyitni a világ felé, nem szabad egy burokban töltenünk a hátralévő életünk, ami mint tudjuk, véges…

A szöveget Gyuris Fruzsina, a Segítség.ma projekt kommunikációs munkatársa írta. 

csatlakozz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr7616735028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2021.10.26. 17:09:18

Nagyon nem szeretek ilyen írásokat olvasni.
Csak egy példa: levertség, fáradtság, éjszakai izzadás többek közt (II. tip.,) cukorbetegség tünete is lehet. Meg még sok egyéb dologé.
Ehhez egy kis megfázás és kész a leukémia öndiagnózisa. :(
süti beállítások módosítása