Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Fókuszban az anyajegyek

2021. április 19. - Segítség.ma

Bogi a bőrgyógyásznál- Fókuszban az anyajegyekunnamed.jpg

Mik azok az anyajegyek?

Biztosan mindenki fedezett fel már a saját testén kis barna színű, általában kör alakú elszíneződéseket, amit a hétköznapokban egyszerűen csak anyajegyeknek nevezünk. Ahogy közelednek a melegebb évszakok, úgy kapnak nagyobb hangsúlyt életünkben ezek a kis anyajegyek, amelyek egyszerre több tucatnyian is jelen lehetnek a bőrünkön.

De lássuk, kik is ők valójában?

Az anyajegyeket bőrünk jóindulatú daganatai közé soroljuk, de amiatt, hogy a szakirodalom daganatként említi őket, nem kell megijedni. Az anyajegyek tulajdonképpen saját bőrünk pigmentsejtjeinek felhalmozódásai, csoportosulásai, és ezen pigmentsejtek fokozott aktivitásai által kialakuló festékanyag halmazok. Az anyajegyek lehetnek veleszületettek, de kialakulhatnak az életünk során is, főként az erős napfény hatására. Sőt, sajnos, rossz irányú átalakuláson is átmehetnek a túlzott napfény hatására, ezért soroljuk az UV sugárzást a bőrdaganatok kialakulásának rizikó faktorai, elősegítő tényezői közé. Az anyajegyek méretüket tekintve lehetnek pár milliméteresek is akár, lehetnek feketék vagy barnák, lehetnek sima vagy egyenetlen felszínűek, kör vagy szabálytalan alakúak. Egy dolog közös bennük, hogy határvonaluk mindig éles. 

anyajegyek2_1.JPG

Fontos a szűrővizsgálat!

Mint sok más esetben, az anyajegyek esetében is fontos és javasolt a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat, ezen belül az anyajegyek dermatoszkópos módszerrel történő megfigyelése. A dermatoszkópos eljárás lehetőséget ad az anyajegyek pontos vizsgálatára, azoknak feltérképezésére, rögzítésére, amely által pontosan után lehet követni majd az anyajegyek esetleges időbeni elváltozásait. Ez ad lehetőséget arra, hogy időben elcsípjük a már létrejött elváltozásokat. Önmagában a dermatoszkópos vizsgálat egy non-invazív vizsgálat, nem jár fájdalommal, és időtartama is meglehetősen rövid.

szurovizsgalat.JPG

Mikor kell rosszindulatú elváltozásra gondolni?

Az első és legfontosabb dolog az, hogyha bármilyen elváltozást észlelünk anyajegyünkön, akkor a lehető leggyorsabban forduljunk bőrgyógyászhoz! Abban az esetben lehet okunk az aggodalomra, ha az anyajegy hirtelen megváltoztatja a méretét, esetleg megváltozik a színe, szabálytalan lesz a formája. Ezen elváltozásokat a szakirodalom egy ABCDE szabály szerint vizsgálja, amely segít a diagnózis felállításában. Az ABCDE szabály neve egy mozaikszó, és a következőket jelenti:

A: asszimetria (asymmetry)

B: elmosódott, egyenetlen szél (border),

C: színe megváltozik, több szín figyelhető meg az anyajegyen belül (color)

D: átmérője nő (diameter)

E: nő, megduzzad, gyulladt lesz, kitüremkedik, viszket, bevérzik (elevation, evolution)

felialtojel.JPG

Hogy történik az anyajegy eltávolítása? 

Amennyiben a bőrgyógyászati szűrővizsgálatok során gyanús tulajdonságokkal rendelkező anyajegyeket fedeznek fel, és javallják annak eltávolítását, ebben az esetben a helyes eltávolítás mindig sebészeti úton történik, kimetszéssel.

Fontos a differenciált diagnózisok helyes felállítása, ugyanis vannak olyan bőrelváltozások (bőrkinövések, burjánzások), amelyek esetében nem csak a sebészeti eltávolítás javasolt. Ezen bőrelváltozások esetében (pl. szemölcsök) alkalmazhatóak a lézeres, kauteres, fagyasztásos eltávolítási módszerek. Azonban, minden esetben, amikor anyajegy eltávolításról beszélünk, a helyes eltávolítási módszer a sebészeti úton történő kimetszés.

Azért fontos ennek a tudatában lenni, mert a sebészeti úton történő kimetszés az egyedüli olyan lehetőség, amely által az anyajegy teljes egészében eltávolítható, mind a széleit, mind a mélységét tekintve. Minden kimetszéskor a kimetszett szövetdarabot szövettani vizsgálatra kell küldeni, mert csak és kizárólag a szövettani eredmény állít fel helyes diagnózist. Csak és kizárólag így zárhatjuk ki egy esetleges rosszindulatú daganat meglétét.

 Ahhoz, hogy az anyajegyek eltávolítása esztétikailag és onkológiailag is helyes módon történjen javasolt az anyajegyek plasztikai sebészeti úton való eltávolítása. Minden anyajegy eltávolításakor egy pontosan előírt biztonsági zónát kell meghagyni az anyajegy szélei és a metszés vonala között, hogy magát az anyajegyet teljes egészében, méretében és mélységében el lehessen távolítani, hogy ne maradjon a bőrben egyetlen pigmentsejt vagy tumorsejt sem, amelyből esetleg ismét ki tudna alakulni maga a daganat, akár másodlagos tumorként, áttét formában. Természetesen ez a veszély csak a rosszindulatú bőrdaganatok esetében áll fenn, viszont azt, hogy egy egyszerű anyajegyről beszélünk vagy épp egy rosszindulatú bőrdaganatról, azt csak a kimetszés után elvégzett szövettani vizsgálat tudja igazolni.

Alapvetően anyajegy eltávolítást két esetben végezhetünk:

orvosi javallat miatt vagy önszántunkból, esztétikai és funkcionális szempontból zavaró tényezők miatt. Minden esetben követni kell a bőrdaganatok kimetszéséről szóló előírásokat. Az anyajegy méretétől függően ez történhet helyi érzéstelenítés során is akár, amelynek időtartama megközelítőleg 15 perc. Amennyiben az anyajegy elhelyezkedése és mérete engedi, a kimetszés után keletkezett szövethiányt direkt módon, akár felszívódó varratokkal is lehet zárni. Természetesen ezen műtéti technikák eltérhetnek az anyajegyek méretét, elhelyezkedését, esetleges gyanús elváltozásait tekintve.

Minden kimetszés hegképződés által gyógyul. Önmagában a hegképződés egyénre szabott folyamat, amely nagyon sok helyi tényezőtől is függ, viszont a legfontosabb tényező maga a kimetszés technikája (a megfelelő metszésvonal, annak iránya, a varratok elhelyezése). A hegek helyes ápolása pont annyira fontos része a szép hegképződésnek, mint maga a kimetszés. Ezért nagyon fontos a páciensek együttműködése. Fontos a hegek megfelelő ápolása (mivel és hogyan fertőtlenítjük), hidratálása, szigorú megvédése az UV sugárzástól minimum 6 hónapig a kimetszést követően (javasolt a napvédő krémek használata). Természetesen vannak olyan testrészek, ahol nagyon szépen gyógyulnak a hegek: ilyen például az arc régiója. De vannak olyan testrészek is, ahol nehezebben és lassabban gyógyulnak a hegek: ilyen a hátgerinc régiója, és a szegycsont. Ha bármiféle rendellenességet észlelünk a hegképződés során, azonnal keressük fel orvosunkat!

sebtapasz.JPG

 

Folytatásban következik: Tévhitek és gyakori kérdések az anyajegyekről

 

Bogi történetét Dr. Virág Tímea Helga, plasztikai sebész rezidens orvos írta. 

Külön köszönet Dr. Bálint Orsolya bőrgyógyász szakorvosnak a közreműködésért!

Forrás:

  1. Friedman RJ, Rigel DS, Kopf AW. Early detection of malignant melanoma: the role of physician examination and self-examination of the skin. CA Cancer J Clin. 1985 May-Jun. 35(3):130-51. [Medline].
  2. Abbasi NR, Shaw HM, Rigel DS, et al. Early diagnosis of cutaneous melanoma: revisiting the ABCD criteria. JAMA. 2004 Dec 8. 292(22):2771-6. [Medline].
  3. https://www.nccn.org/

csatlakozz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr7816506336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása