Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Betegségek a mozivásznon - Nárcisztikus személyiségzavar

2021. november 08. - Segítség.ma

zold_foto_unnep_kepeslap.jpg

A kezdetek 

Érdekesség, hogy a “nárcisztikus" szó egy görög mítoszból származik. Narcissus egy görög mitológiai alak volt, aki ahogy elérte a felnőtt kort, sorra szerelembe estek belé a nimfák, ő azonban mindenkit visszautasított. Az egyik nimfa nem fogadta el a visszautasítást, ezért Nemesziszt, a bosszúállás Istennőjét kérte segítségül. Narcissus egy folyóparton belenézett a folyó tükrébe, és attól a pillanattól kezdve beleszeretett önmagába. Így ugyanazt a fájdalmat élhette át, mint a nimfák, akik soha nem kaphatták meg, amire vágytak. Mire a nimfák a folyóhoz értek, már csak egy sárga nárciszt találtak a folyó peremén. A nárcisz azóta az önimádat jelképévé vált. 

Az önzőség fokozatai 

A nárcisztikus személyiségzavar egy nehezen körülhatárolható betegség, számos személyiségzavarral keveri a köztudat, azonban vannak olyan jellegzetes ismertetőjegyek, amelyek egyértelműen erre a személyiségdeformáltságra vonatkozóak. Ilyen például az egyén túlzott arroganciája, magabiztossága. Ez azonban mind csak felszín, a védelmi mechanizmus egy szelete, hiszen a nárcisztikus embereknek valójában alacsony az önbecsülésük, és hiányosságukat, gyengeségeiket azáltal pótolják, hogy egy másik emberen -általában egy hozzájuk közel álló személyen- vezetik le. Éppen ezért személyes kapcsolatot nehéz kialakítani velük, hiszen a másik fél elnyomottá válik felsőbbrendűségüknek köszönhetően. A nárcisztikus emberekből hiányzik az empátia, elvárják, hogy minden figyelem feléjük irányuljon, azonban a partnere meghallgatása csak felületesen, vagy abszolút nem érdekli. Túlérzékenyek, egy rossz megfogalmazott mondat is képes feltépni régi sérelmeket bennük, ezért általában bosszút forralnak, és bárkin átgázolva próbálják kiharcolni a tiszteletet maguknak. 

Kezelése 

Labilis állapotuk miatt nehezen hozzáférhetőek. Mivel önértékelésük ingadozik, a szakembereknek a legnehezebb út vezet az állapotkezeléshez: elnyerni a bizalmát a nárcisztikus embernek. Mivel ez egy személyiség-deformáltság, ezért alapjaiban véve ezt kell megváltoztatni a páciensben. Kezelése hosszú folyamat, akár évekbe is telhet. Úgynevezett pszichodinamikus pszichoterápiával kezelhető, ezzel lehet eredményes személyiségváltozást elérni. Hasonló, mint a pszichoanalízis, azonban csak egy adott területre fókuszál az emberben, nem a teljes személyiség megváltoztatása a cél. 

Filmajánló

blue_minimal_team_member_spotlight_facebook_post_1200_x_300_px.jpg

A vonzás szabályai 

Következő filmajánlónk Bret Easton Ellis filmadaptációja, amely, habár szorosan követte regényének cselekményét, mégsem kapott nívósabb elismerést, így kultuszfilm vált belőle. A történet egy angol egyetemen játszódik, Camdenben, ahol egyetemisták múlatják az időt: kudarcba fulladt szerelmi életek, meghiúsult öngyilkossági kísérletek, véget nem érő bulik váltogatják egymást a film nagyrészében. Ez azonban csak a felszín: a snittek egy-egy diák traumáit mesélik el, a túlérzékenységet, ami a nárcizmus egyik előfutára, a meg nem értettséget ábrázoló professzorokat, akik ebben a mérgező környezetben Nietzschét olvastatnak a diákokkal. A filmben a nárcizmus jelei leginkább Sean-en jelentkeznek (Sean B.T Ellis egyik leghíresebb filmjének, Az amerikai pszichónak főszereplőjének, Patrick Bateman-nek öccse) Sean nem tud elvegyülni ebben a világban, amiben a kommunikáció szinte már-már teljesen kihalt, ezért magára ölt egy olyan viselkedési formát, amit a későbbiekben nehéz megváltoztatnia. Folyamatosan fölényeskedik diáktársai felett, és azt gondolja, az egyetemen mindenkinél felsőbbrangú. Ebből a közegből a diákokat egy öngyilkosság rángatja ki, amikor is mindenki elgondolkodik, változtatnia kell az életén. A film megoldása nem ad választ a felvetődött betegségek megoldására, azonban jól érzékelteti azt, hogy a személyiségzavarok legimpulzívabb időszaka fiatalkorban kezdődik. A toxikus környezet ilyenkor nemhogy feloldja a szorongásokat, inkább rásegít, és szinte észrevehetetlen az, hogy az ember mentális problémákkal küszködik, hiszen egy burokban él, ahol hasonló problémákkal élő emberek veszik körül.

A szöveget Gyuris Fruzsina, a Segítség.ma projekt kommunikációs munkatársa írta. csatlakozz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr4316749442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunatik 2021.11.09. 16:13:18

"Set in the fictional Camden College in New Hampshire, the film opens at the "End of the World" party, where students Lauren Hynde, Paul Denton, and Sean Bateman give apathetic interior monologues on their lives and briefly exchange glances with one another."
az USA-ban jatszodik.
süti beállítások módosítása