Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

MIT KELL TUDNUNK A MELLRÁKRÓL? ~ diagnózistól a gyógyulásig

2021. május 18. - Segítség.ma


A mellrák a nőket érintő rákos megbetegedések között kiemelt helyet foglal el. Bár régiónként eltérő annak megjelenési rátája, azt azonban helytől függetlenül kijelenthetjük, hogy a megelőzés, az úgynevezett screening, jelentős mérföldkövet jelent és jelentett a betegség leküzdésében. A modern orvostudomány ma már lehetővé tette az igencsak kicsi, kézzel alig vagy egyáltalán nem tapintható, milliméteres nagyságrendű daganatok képalkotó eljárások segítségével történő diagnosztikáját.

kepkivagas_3.JPG


Mit tehetünk annak érdekében, hogy korán felfedezzük a betegséget?


Saját magunk vizsgálata, lehetőség szerint a mell részletes, annak mind a négy kvadránsának tapintása felhívhatja a figyelmünket egy esetleges daganatra. Ezt a vizsgálatot érdemes rendszeresen, lehetőleg a menstruációs ciklus első negyedében (1-7. napokon) havonta elvégezni. 

szanjmagadra.JPG
Manapság azonban a legtöbb eset a képalkotó eljárások révén lát napvilágot, nagyon sokszor ezen betegek maguk sem érzik pontosan, hogy hol található a daganat, ezzel is utalván annak apró méreteire. A mammográfia, illetve mellultrahang együttes használata nagyszerű módszer a mellrák rutinszerű szűrésére. Javallatok szerint  50 év fölött kifejezetten érdemes részt venni a mellrák-szűrés programokon és elvégezni ezeket a vizsgálatokat.

nevtelen_terv_36.jpg


Felhívnám a figyelmet továbbá arra is, hogy bár a mammográfiát sokan fájdalmas vizsgálati módszerként élték meg, ez a technológia sokat javult az elmúlt évtizedben és manapság talán kellemetlenként, de a legtöbb beteg semleges módon éli meg.


Mi következik, ha megtörtént a baj?


Először is, nem szabad kétségbe esni. Rengeteg módszer és terápiás eljárás áll a rendelkezésünkre, amik teljes gyógyulást eredményezhetnek. Amennyiben a képalkotó eljárások egy rosszindulatú daganatra hívják fel a figyelmet (ezt egyezményesen BIRADS 4, 5 illetve 6 jelzésekkel látják el), szüksége lesz a betegünknek egy tűbiopsziára, ami egy invazív és helyi érzéstelenítésben történő, ezáltal teljesen fájdalmatlan eljárás. Ez fog aztán tájékoztatni minket a szövettani eredményről (ez rendszerint igénybe vesz néhány napot), ami a későbbi terápiás módszer kiválasztásában nyújt segítséget.

bajko_barbi_1.JPG
Műtét


A tűbiopsziás mintavételt rendszerint egy műtéti beavatkozás követi. Ez a műtét, a fentiekben leírt kis tumorméretnek köszönhetően, legtöbb esetben egy mellszövet megtartó beavatkozás, azaz csak az a szövetrész kerül eltávolításra, ahol a tumor található. A műtétet megelőzően befecskendezünk egy jelölő anyagot a tumor fölött található bőrrészbe, ami vagy egy nagyon gyenge radioaktivitású izotóp, amit egy speciális gép segítségével tudunk detektálni, vagy egy festékanyag, amit szemmel tudunk majd azonosítani. Ezek az anyagok fognak majd eljutni a tumorhoz kapcsolódó, hónaljárokban található 1 vagy több nyirokcsomóhoz és ezáltal jelezni fogják, hogy melyiket kell eltávolítani. Az így kapott nyirokcsomót megvizsgáljuk, akár gyors szövettan segítségével is, és amennyiben ez érintett, eltávolítjuk a hónaljárok összes további nyirokcsomóját.


Egy másik műtéti lehetőség a mellszövet teljes eltávolítása lenne, nagy méretű daganat illetve kedvezőtlen szövettan esetén. Ettől sem kell azonban megriadni, mindkét esetben, kiváló rekonstrukciós, mellplasztikai megoldások állnak rendelkezésünkre, amelyet manapság egyre több hölgy, akár előrehaladott életkorban is, szívesen vesz igénybe. Itt máris megemlíteném az “Angelina Jolie műtétet”, a színésznő ugyanis a hollywoodi hírek alapján rendelkezik egy olyan genetikai mutációval (BRCA gén mutáció), ami kedvez az igen magas valószínűséggel kialakuló, kedvezőtlen szövettannal rendelkező fiatalkori mellrák kialakulásának. Ő egy két oldali teljes mellszövetet eltávolító műtétnek vetette alá magát, hogy megelőzze eme agresszív típus kialakulását, majd ezt követte egy rekonstrukciós műtét.

aj.JPG


Bár arról, hogy az amerikai színésznő pontosan melyik műtétet választotta, nincs információm, az viszont biztos, hogy manapság egyre nagyobb teret hódítanak a mellbimbót megtartó, kis és esztétikailag kellemes látványt nyújtó metszéseken keresztül történő mellszöveteltávolító beavatkozások, ezáltal megnyitva a kaput a későbbi sikeres és természetes képet adó plasztikai műtétek számára.


Onkológiai kezelés


A műtéten kívűl létezik még a mellrák gyógyszeres, kemoterápiás és sugárkezelése. A mellszövet részleges eltávolítása után, bevett gyakorlat a sugárzás, ennek köszönhetően a kés által el nem távolított, rosszindulatú sejtek számát lehet minimumra csökkenteni. Ez rendszerint több egymást követő napot vesz igénybe, a sugárzást követően a bőr pirossá és érzékennyé fog válni (mint amikor nagyon megégünk a napon). Ez pár napig kellemetlen lehet és különböző hidratáló, fájdalom és gyulladáscsökkentő krémekkel lehet a kellemetlen tüneteket gyengíteni.


A kemoterápiás kezelés nem mindenkinél indokolt, az időben és megfelelő módon eltávolított daganat nem feltétlenül követeli azt meg. Legfőképp olyan betegeknek van szükségük rá, akik kedvezőtlen szövettani eredménnyel, illetve előrehaladott betegséggel rendelkeznek. A klasszikus és leggyakoribb séma 6-8 kéthetente beadott ciklusból áll, ami általában egy napot vesz igénybe. A betegek reakciója ezekre a kemoterápiás szerekre nagyon eltérő, a hajhullás mindenkinél jelen van, általában fáradtsággal, izomgyengeséggel és gyenge emésztési panaszokkal jár. Vannak olyanok is, akiknél sokkal erőteljesebben jelentkeznek a mellékhatások (hányinger, rosszullét, alvászavarok, hidegrázás, csökkent vesefunkció, bőrelváltozások, viszketés, gyakori gyulladások, hasmenés váltakozva székrekedéssel), amennyiben ez bekövetkezik, igyekszünk a betegek komfortérzetét kórházi kezelés, hányingercsillapítás, gyulladáscsökkentés révén javítani. Ez természetesen ritkábban fordul elő.


A legkedvezőbb szövettani eredményen a hormonreceptorok - ösztrogén, progeszteron - pozitivitása áll. Ebben az esetben a terápiás módszerek egy hosszútávú - 10 évig tartó, gyógyszeres (napi egy tabletta) kezeléssel zárulnak le. Ennek a gyógyszernek a mellékhatásai elenyészőek (legfőkébb az oszteoporózis, de ezt rendszeres kivizsgálással illetve kálcium és D vitamin bevitelével kézben lehet tartani), és gyakran annyira jó eredményt érünk el vele, hogy a már nem műthető és nagyon előrehaladott daganatokat is képes teljesen lecsökkenteni, szabad szem számára, akár eltüntetni.


Milyen az élet a mellrák leküzdése után?


A betegség megélése természetesen nagyon életkor- és személyfüggő. Ami viszont a legfontosabb, a diagnózis pillanatában meglévő lelki és mentális felkészültség. Amiatt is látom nagyon fontosnak azt, hogy általános ismeretekkel és felkészültséggel rendelkezzen minden ember a gyakori és sokunkat érintő krónikus betegségekkel kapcsolatban, mert a megfelelő tudás birtokában könnyebben szembe tudunk nézni a saját jövőnkkel. Úgy belevágni a betegség elleni harcba, hogy csak a hajhullás, a gyengeség, az áttétektől való félelem, a fájdalmak járnak az eszünkben, nagyon nehéz és lehangoló. De ha birtokában vagyunk annak a tudásnak, hogy egy kis odafigyeléssel, szűrővizsgálatokkal, akár egy rövid és viszonylag könnyed műtét révén áteshetünk rajta, ha tudjuk, hogy sokszor csak napi egy tabletta kell a további tünetmentes és egészséges élethez, sokkal reménytelibbé válik a küzdelem. Még akkor is, ha épp mi vagyunk azon kevesek egyike, akinek kell az a kemoterápia, hisz tudjuk, hogy ez csak egy pár hetes-hónapos időszak, cserébe azért, hogy 10-15 év múlva is mosolyogva mehessünk el évente egy valószínűleg negatív mammográfiára és mindeközben akadálymentesen élhessük mindennapjainkat.

ta_1.JPG

Mindent összevetve, a mellrák mai értelemben vett sikeres kezelését követően egy nagyon hosszú és úgy esztétikailag, mint általános fizikai erőnlét szempontjából kiegyensúlyozott életre lehet számítani.

 

A cikket Dr. Nichita Margit, általános sebész rezidens orvos írta a Segítség.ma-nak. 

 

csatlakozz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr616564602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása