Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Betegségek a mozivásznon - Anorexia

2021. szeptember 23. - Segítség.ma

Elindítjuk a „Betegségek a mozivásznon” filmajánlónkat annak érdekében, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk lelki és egészségügyi betegségeinknek.

nevtelen_1200_x_300_px_4.png

Ezen a héten az anorexia jelenségeire, kialakulására hívnánk fel a figyelmet.


A köztudat hajlamos a nőkhöz, szűkebb körben pedig a modellekhez kapcsolni ezt a fajta pszichés betegséget, azonban ezzel ellentétben nem csak nőket érint. Habár a nyugati társadalom nőideálja szinte „megköveteli” a karcsúságot, létezik férfiaknál is úgynevezett „fordított anorexia”. Ez a fajta táplálkozási zavar sokáig rejtve, titkolva marad, hiszen az érintettek nem érzik magukat betegnek, nem fordulnak orvoshoz.

Az anorexiás személy testképe

nagymértékben torzul, kövérnek látja magát, ezért fő jellemzője, hogy kóros fogyásra törekszik. Ehhez gyakran társul lázadó magatartásforma, az egyén kivetkőzik önmagából, ami jellemzően családi veszekedésbe torkoll. Tünetei között említik még a vékony hajszálakat, alacsony vérnyomást, illetve az erősödő szőrzetet a test felületén. Mindenképpen figyelemre méltó betegséggel állunk szemben, hiszen a halálozási arány a 8 százalékot is elérheti, ez szinte a legveszélyesebb pszichés betegségek közé sorolható. Magyarországon csaknem 30.000-50.000 embert érint ez a fajta táplálkozási zavar.

Gyógyulási folyamata

megterhelő és hosszadalmas, legfőként az anorexiás személy családja számára. A tünetmentesség ritka, gyakoriak a visszaeső páciensek.

To the bone

nevtelen_1200_x_300_px_3.pngA betegséget kitűnően érzékelteti a To the bone című, 2017-ben bemutatott film. A cselekmény egy húszas éveiben járó lányról szól, akinek történetén keresztül megismerhetjük az anorexia valódi arcát, hollywoodi cukormáz nélkül. Ellen, a főszereplő (Lilly Collins) egy művészeti iskolába járt, és rajzait előszeretettel posztolja a közösségi médiára, aminek hatására egy követője öngyilkosságot követ el. Ellen ezért beiratkozik egy rehabilitációs központba, és elkezdődik kilátástalan harca. A történet fő mondanivalója mellett nem elhanyagolandó a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatása is. A film egyrészt azért is áll a realitás talaján, hiszen Lilly Collins maga is megküzdött az anorexiával 16 éves korában, másrészt  pedig a lány vívódásain keresztül feloldja azokat a társadalmi feszültségeket, családon belüli történéseket, amelyektől kialakulhatott ez a kóros étkezési rendellenesség.

 

A szöveget Gyuris Fruzsina, a Segítség.ma projekt kommunikációs munkatársa írta. 

 

endo6.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr9916698504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása