Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Kreativitás, értékes gondolatok, fantasztikus emberek, remek ötletek - véget ért az "Egészségre fel!" nyitórendezvénye

2022. március 07. - Segítség.ma

Ötleteltünk, tervezgettünk, szervezgettünk, hogy aztán a munkánk gyümölcseként 2022.02.17-én kezdetét vegye az “Egészségre fel!” című projektünk nyitórendezvénye. A négy napos esemény tele volt kreativitással, értékes gondolatokkal, fantasztikus emberekkel és rengeteg jó ötlettel.

Február 17-én besétált 30 fiatal a hotelbe, ahova a nyitórendezvényt szerveztük. Ekkor még nem is sejtettük, hogy mennyi közös élményben lesz részünk. 

Az érkezés napján a megnyitóval kezdődtek a programok. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy Mohay Gergely Főosztályvezető Úr is felszólalt és köszöntötte az egybegyűlt felvidéki, erdélyi és Magyarországon élő fiatalságot. A beszédek során hallhattuk továbbá Dr. Majtán Mátét a HYCA Nonprofit Kft. képviseletében, Jandura Pétert a felvidéki Szövetség A Közös Célokért egyesülettől, illetve Dr. Ladányi Emmánuelt, az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségétől.

A megnyitót követően ismerkedni kezdtünk, hogy a hatékony közös munkát elősegítsük. A programponton való részvétel nem volt kötelező, de nagy örömünkre minden jelenlévő fiatal lelkesen csatlakozott.

A pénteki napon kezdetét vette a közös munka, az ötletelés, és egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vettek a Fiatalok. A délelőtt a problémafelvetésekről szólt. A 30 főt 5 fős csoportokba osztottuk úgy, hogy minden csapatnak legyen felvidéki, erdélyi és hazai tagja, illetve a korosztályok vegyességére is odafigyeltünk. A csoportokat hallgatva éreztük a fiatalos lendületet, hallottuk az őszinte saját történeteket, és rengeteg olyan gondolatot, amely megerősített minket abban, hogy az általunk szervezett nemzetközi konferencia eredményesen fog záródni.

A Fiatalok szerint  az alábbi problémák a legégetőbbek az egészségügyben:

  • Nyelvi nehézségek
  • Túlterheltség
  • Prevenció hiánya
  • Digitalizáció hiánya
  • Stigmatizáció
  • Betegedukáció hiánya
  • Elvándorlás
  • Bürokrácia
  • Finanszírozásbeli gondok

Ahhoz, hogy az általuk összegyűjtött problémákról szakértői tapasztalatokat, gondolatokat is hallhassanak, kerekasztal-beszélgetést szerveztünk.

“A legfontosabb szavak, amik kellenek a terveitek megvalósításához: küldetés, közösség, kapcsolati háló, értelmes projekt, okos emberek, releváns probléma, időszerűség, minőségi prezentáció, önbizalom, tudás, érték. “- hangzott el útravalóként.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevőiként Kis Márton Jánost, az Egészségügyi Menedzserképző Központ munkatársát, Dr. Gilly Gyula egészségügyi közgazdászt, Csizmadia Istvánt, az Országos Kórházi Főigazgatóság munkatársát, Murai Lászlót, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökét, valamint Dr. Majtán Mátét, a Magyar Ifjúsági Konferencia munkatársát köszönthettük. Ezúton is köszönjük, hogy megtiszteltek minket a jelenlétükkel! Ahogy egy kedves erdélyi Fiatal mondta: “Bármeddig hallgattam volna őket!”. :)

1316bd82-32c2-48a1-9631-c75391c19e31.jpeg

A nap végén, a fáradt gőz kiengedése érdekében kvízestet szerveztünk műveltségi kérdésekkel. A remek hangulaton túl nyereményben is részesültek azok, akik a fakultatív programon legjobban teljesítettek.

A szombati napra két célt tűztünk ki: megoldást keresni és vizionálni a fiatalok számára ideális egészségügyi ellátórendszert. A kemény munkát megszakítottuk egy rövid kirándulással a Gellért-hegyre, amin a csapat nagy része részt vett.

A problémákra sok jó megoldás született, ezekből néhányat ismertetünk is:

  • A nyelvi nehézségeket nyelvoktatással kapcsolatos iskolai reformmal, fordító appokkal, kommunikációs tréningekkel,
  • A prevenció hiányát várótermi kampányokkal és a kiskorúak egészségnevelésével,
  • A betegedukáció hiányát pszichológiai neveléssel, szexuális neveléssel, életveszélyes állapotok felismerésével, szülők mentális egészségének fejlesztésével,
  • A túlterheltséget motivációval oldanák meg a Résztvevők.

3dea288d-801e-405b-871d-e486f044897b.jpeg

7390b0fe-2a0d-4fad-9f9e-6c74f87cde4b.jpeg

A délutánt az ideális egészségügyi rendszer prezentálásával töltöttük. A prezentációk mindegyike az imént említett problémákra reflektálva mutatta be a vizionált képet.

Este egy fakultatív program keretein belül Tarpai Viktória Jászai Mari-díjas színésznő látogatott el hozzánk, ahol több, mint két órán keresztül beszélgetett a Hallgatósággal. A felvidéki fiatalok nagyon lelkesek voltak, sokat kérdeztek és meséltek.

4ce83331-1b7f-4e7d-ae61-fc699b5b90ba.jpeg

A nyitóesemény vasárnap, a reggelit követően zárult.

A visszajelzések alapján nem csak mi, hanem a Fiatalok is sokat fejlődtek, tanultak, és nem utolsó sorban nagyon jól érezték magukat. Kár, hogy a búcsúzáskor az arcukon látott boldog mosolyokat nem tudjuk szavakkal leírni. :)

Kifejezetten öröm volt számunkra, hogy a Segítség.ma projektünk megalapozottnak, jól működőnek és hiánypótlónak bizonyult a Fiatalok szemszögéből is.

A program folytatódik, és továbbra is rengeteget dolgozunk azon, hogy a hat egynapos fórum, amelyeket Felvidéken, Erdélyben és Magyarországon rendezünk meg, illetve a záróesemény hasonló örömöket tartogasson a Résztvevők számára. Találkozzunk legközelebb március 22-én Komáromban, a Selye János Gimnáziumban! Mi biztosan ott leszünk!

Ahhoz, hogy ne csak a mi szemszögünkből ismertessük a nyitóeseményt, néhány visszajelzést megosztunk Olvasóinkkal.

“Nagyon sokat hozzátett a rendezvényhez a szervezők pozitív hozzáállása és nyitottsága!”

“Egyrészt jó visszajelzés volt a hétvége azzal kapcsolatban, hogy jó úton haladok a céljaim felé. Ezen kívül kifejezetten élveztem, hogy ilyen magas színvonalú intellektuális konverzációkat hallhattam/lehettem részese, illetve ennyi művelt és intelligens ember társaságát élvezhettem. Továbbá nagyon tetszett, hogy lehetőségem volt prezentálni, gyakorolni ezt a készséget. Az külön jó pont, hogy a saját gondolatainkból, ötleteinkből születtek ezek a beszámolók. Összességében rengeteget tanultam, kiélhettem a kreativitásom, és ami a legfontosabb, sokat gondolkoztam. Köszönöm. “

“Nagyon jó volt ilyen sokrétű és intelligens emberekkel beszélgetni, mivel rengeteg érdekes téma merült fel.”

“Jó volt személyes beszámolókat hallgatni arról, hogy milyen a külhoni magyarok helyzete Romániában, illetve Szlovákiában. Az egészségüggyel kapcsolatos beszélgetésekhez magabiztosabban szólok hozzá a jövőben.”

“Szuper volt egy különböző korú tagokból álló csoportban dolgozni és a véleményüket meghallgatni! Ilyenre elég ritkán van lehetőségünk, pedig ezekből a beszélgetésekből rengeteget lehet tanulni.”

“Összességében egy hatalmas élmény volt, egy nagyon jó közeg alakult ki, rengeteg dolgot tudhattam meg a határon túl élő magyarok hétköznapjairól, szokásairól. A csoportmunkákat is nagyon élveztem, mindenkinek értékes hozzászólásai és gondolatai voltak.”

“Alig várom a zárókonferenciát! :) “

“Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, részese volt ennek a rendezvénynek, nagyon nagy élmény volt számomra.”

“Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben az eseményben, és remélem, máskor is lesz alkalmam hasonlókban :).”

“Királyak vagytok, csak így tovább! Minél jobban népszerűsítsétek a Segítség.ma kezdeményezést, mert egyelőre szerintem kevesen tudnak róla! (Bár ez után az esemény után szerintem minden résztvevő “terjeszteni fogja az igét”, így hátha minél több emberhez eljut a híre � )”

A projekt vezetőjeként ezúton is köszönöm minden Kollégám, minden Csoportvezető, mind a 30 lelkes Résztvevő és a fantasztikus Előadóink munkáját! 

 

Az összefoglalót Toldi Petra, az "Egészségre fel!" projekt vezetője írta. 

csatlakozz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr3317774092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása