Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Fiatalos hangulat, Z generációs lendület, inspiráló nyitottság

2022. augusztus 03. - Segítség.ma

Az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetsége (EROSZ), a Hungarian Youth Conference Association és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért Egészségre fel! elnevezésű rendezvénysorozatának második erdélyi fóruma is lezajlott, június 2-án, az Erasmus+ pályázat keretein belül. Ezennel az esemény helyszíne Székelyudvarhely volt, ahol a Siculus Ifjúsági Ház és Konferenciaterem fogadta a fiatal résztvevőket.

 

Amint a fiatalokkal megtelt terem zaja kissé elcsendesedett kezdetét vette a délutánt lefedő program, melynek első felében a diákok egy interaktív kerekasztal-beszélgetés részesei voltak. A társalgás moderátora, Dr. Ladányi Emmánuel, szülész-nőgyógyász rezidens, az EROSZ alelnöke volt, aki örömtelien mutatta be a meghívottakat: Dr. Szöllösi Attila, urológus főorvos, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház orvosi igazgatója; Dr. Pelok Benedek, ideggyógyász, osztályvezető főorvos, egészségügyi oktató; Dr. Hadnagy László, radiológus szakorvos, Vitality Klinika orvosi igazgatója; Fazakas Zsuzsanna, Székelyudvarhelyi Városi Kórház ápolási igazgatója; Dr. Arros Réka, fogorvos, a Hargita megyei Fogorvosi Kamara Választmányi tagja. A jelenlévők meséltek az Erdélyben elérhető, fiatalkorúaknak szóló egészségügyi megelőző programokról, azokról a területekről ahol ezek fejlesztésre szorulnak, hasznos tanácsokkal látták el a tinédzsereket és nem utolsó sorban a diákokkal közösen igyekeztek felmérni az igényeket, illetve azon felületeket, közegeket ahol közös otthonra találhat a kereslet és a kínálat. A dinamikus beszélgetés alatt sok kérdés és ötlet hangzott el, melyek remélhetőleg kedvező módon befolyásolják a helyi és erdélyi prevenciós programok létrejöttét és minőségét. 

285155047_962746691065946_347657101510571538_n.jpg

Egy rövid kávészünet után a tanulók csoportokba rendeződve vettek részt egy párbeszéd-indító Kahoot-kvízen. A feltett kérdések által a szervezők igyekeztek felmérni a középiskolások nézeteit az egészségügyi rendszerről és annak digitalizálásáról, az egészségmegőrző és betegségmegelőző kezdeményezésekről. Minden szavazás után irányított vita alakult ki a témákkal kapcsolatban, véleményeket, személyes történeteket osztva meg egymással. 

285259399_787014788936011_1381640916478106759_n.jpg

Az esemény zárásaként a fiatalok emléklapot és kifejezetten erre az alkalomra összeállított apró emlékdobozkát vihettek haza. A résztvevők megfontolt és őszinte hozzászólásai az aktuálisan fennálló rendszerhibákról, esetleges hiányosságokról, illetve a szívesen látott programokról megoldási lehetőségeket körvonalaztak, melyek inspirálóan hatottak úgy a szervezőkre, mint az egészségügyi döntéshozókra. Az elhangzottakból kiderült továbbá, hogy a diákok örömmel vennének részt a jövőben is hasonló rendezvényeken.

 

A visszajelzések alapján elmondható, hogy sikeres és minden fél számára gondolatfakasztó volt a Székelyudvarhelyen megtartott közös beszélgetés.

 

A blogbejegyzést az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségének munkatársai írták. 

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr9617899013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása