Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Vigyázzunk a vesénkre!

2021. március 04. - Segítség.ma

 

unnamed.jpgBogi, a határon túl élő fiatal lány, aki munkája miatt rendszeresen látogat különböző területeken dolgozó orvosokat, szakembereket, most a veséről informálódott. Bogi nagyon érdeklődő és szereti bővíteni tudását, tudja mennyire fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjon a betegségekkel kapcsolatban. Bogi szeretné megosztani Veletek mindennapi tapasztalatait annak érdekében, hogy Ti is a megfelelő tudás birtokában lehessetek! Tartsatok Bogival a munkája során!

 

cim.JPG

Mi a vese?

Páros szerv, a hasüreg hátsó részén helyezkedik el az ágyéki gerinc felső részének két oldalán, a hashártya mögött. A magzat már teljes egészében kifejlődött vesével születik meg, melynek kétéves korára valamennyi funkciója működik. A vese legfőbb feladata a szervezet méregtelenítése, az összes salakanyag és a gyógyszer-hatóanyagok többsége rajta keresztül a vizelettel távozik el. A vizelet – attól függően, hogy mennyire koncentrált, a vese mennyire tudja kiszűrni a salakanyagokat – különböző színű lehet: világosabb vagy sötétebb sárga. Ha a méregtelenítő funkció nem működik, az összes méreg felhalmozódik a szervezetben, ez pedig urémiához vezet.

vese.JPG

Mikor van szükség művesekezelésre vagy veseátültetésre?

  • Urémia (magasabb "méreganyag" szint) esetén, vagy
  • ha betegség folytán sérül a vese, vagy
  • a magzatban ki sem alakult, továbbá
  • mérgezéskor lehetőség van a salakanyagoknak művesével való eltávolítására.

A művese ugyancsak méregtelenítő (detoxikáló) funkciót lát el. Amikor átfolyik rajta a vér, kiválasztja a felesleges, káros anyagokat, aztán a vér visszakerül a szervezetbe. Ez ideig-óráig megfelelő lehet, de ha a vese nem működik már, az igazi megoldás a veseátültetés.

Maga a műtét nem túlságosan bonyolult, a lényeg az, hogy a vese ott maradjon, ne lökődjön ki. Ma már kilökődést gátló gyógyszerekkel el lehet érni, hogy tíz, esetleg húsz évig is ott maradjon. Ha kilökődik, az illető visszakerül művesére, és egy újabb vesére vár. A szervátültetés nehézsége, hogy szervre van szükség. A donorok többsége fiatalon meghalt ember, akiknek megfelelő, fiatal szerveik vannak. A másik lehetőség az élő donor. Mivel kettős szervről van szó, valaki odaadhatja az egyik veséjét. Legtöbbször az anya vagy más a családból, és az illető ezzel a vesével több évtizedig tud élni.

Hogyan történik gyerekeknél a vesepótló kezelés (dialízis)?

Külön gyermek-műveseállomások vannak, de az egészen kicsi gyerekek nagyon ritkán szorulnak ilyen kezelésre. A művesekezelés rendkívüli módon kihat a gyermek és a családja életére. Igen, oda kell költözni a műveseállomás közelébe. Ha valakinek veseelégtelensége van, heti két-három alkalommal négy–hat órán át tartó kezelést kap. A hemo- (vér-) dialízist fokozatosan a peritoneális (szervezeten belül zajló eljárás) váltja fel. Ez otthon végezhető éjszaka, mialatt a gyermek alszik. A hasüregben működik, mintha az volna a vese: beadják a folyadékot, és egy másik csövön elszívják. Ez időleges megoldás, gyermek és szülő számára egyaránt nagyon megterhelő. Az igazi megoldás az átültetés.

gyerek-felnott.JPG

Hogyan lehet kiszűrni a genetikailag öröklődő vesebetegségeket?

Nem csak a vese okozhat problémát, hanem a húgyutak betegségei is. A veséből a húgyhólyagba, később a külső térbe vezetődik el a vizelet, és ha az elvezetését akadályozza valami, akkor felhalmozódhat a vesében, amelyből hatalmas nagy ballon lesz, és tönkremegy. Ezt ultrahanggal szokták vizsgálni. Minden kismamánál már a várandósság alatt végeznek ultrahangos vizsgálatot, az újszülötteknél a születés után is, és a nagy bajokat kiszűrik. Ha fény derül ilyen rendellenességre, azonnal műteni kell. A későbbiekben akár veseátültetésre is szükség lehet. Ezzel az a gond, hogy abba a kis pocakba kell beletenni egy felnőttvesét, amely nehezen fér el benne. Ezért várni kell vele; egyéves kor és tíz kiló alatt nem szokás veseátültetést végezni.

uh_1.JPG

Milyen vesebetegségek vannak?

Vese- és húgyúti betegségekről szoktunk beszélni. Ezek lehetnek örökletesek, veleszületettek és szerzettek. A különböző betegségek eltérő módon jelentkezhetnek, és a vese más-más részeit támadják meg. A kiválasztás (filtráció) betegségeiről beszélünk, ha a vese tisztító része károsodik, illetőleg a visszaszívás vagy a vesecsatornák betegségeiről (tubulopátiák), ha az ún. tubuláris részei sérülnek. Van olyan betegség, amelyik veseelégtelenséggel jelentkezik, és van olyan, amelyik bizonyos anyagoknak a túlzott vagy kevéssé ellenőrzött kiválasztásával, pl. a kálium- vagy nátriumszint csökkenésével vagy emelkedésével jár. Vannak olyan örökletes betegségek is, melyek csak később, harminc- vagy negyvenéves kor után okoznak tüneteket.

Az éjszakai bevizelés is betegség?

Az éjszakai bevizelés is a vesebetegségekkel foglalkozó orvosok, nefrológusok szakterülete. Ötéves korig elfogadható, utána már kezelni kell. Általában kinövik, van, aki két év alatt, van, aki öt alatt.

ejszaka.JPG

A gyerekkori vesekárosodás hogyan előzhető meg?

Ha eltekintünk az újszülöttek 5– 10%-át érintő örökletes betegségektől, hogyan előzhető meg, hogy gyermekkorban vesekárosodás alakuljon ki?

Ügyelni kell a folyadékfogyasztásra: ne legyen túl sok, de túl kevés se. Legfontosabb odafigyelni a húgyúti fertőzésekre. Ha a gyerek lázas, minden alkalommal meg kell vizsgáltatni a vizeletet. A húgyúti fertőzés gyakori, és sokszor nem veszik észre. Ez pedig hegesíti a vesét: egyes részein hegek keletkeznek, és lassan elveszti a működőképességét. Tehát nagyon fontos: ha láz miatt megy a szülő a gyerekével orvoshoz, vigyen vizeletet is, kérjen vizeletvizsgálatot, ha az orvos elfelejtené, mert lehet vesegyulladás is!

A lázon kívül egyéb tünetek is mutathatnak a vese megbetegedésére: pl.

  • véres vizelet,
  • fáradékonyság,
  • a gyerek nem gyarapodik, nem növekszik, rosszul néz ki, étvágytalan.

A kezelés antibiotikummal történik. Amit még tudatosítanunk kell: a húgyúti fertőzés oka általában a nem megfelelő tisztálkodás. A húgycsőnyílás anatómiai elhelyezkedését tudva nem az az igazán meglepő, hogy húgyúti fertőzést kaphatunk, hanem hogy miért nem kapunk.

Azért, mert megfelelő higiénia mellett a fertőzéseket a szervezet többnyire le tudja gyűrni. Ellenkező esetben már nem képes rá. Ez fontos dolog, beszélni kell róla.

 

Bogi történetének szakmai részét az azóta elhunyt Kovács László gyermeknefrológus-professzor írta a Carissimi lapnak. 

Keressen felületünkön keresztül magyar nyelvű egészségügyi szakembert, otthonához közel! A Segítség.ma weboldalán csak és kizárólag határon túli és a diaszpórában élő magyar szakemberek találhatóak.

A www.segitseg.ma felületen még több információ elérhető a kezdeményezésről.

csatlakozz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr7116437708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása