Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Reményre hangolva

2021. február 11. - Segítség.ma

Reményre hangolva

…meghallgatom…

Lelkipásztorok és mentálhigiénés szakemberek lelki segítséget nyújtó telefonos szolgálata

A Telefonos Lelkigondozói Szolgálat 2020. április 23-án indult.

A kezdeményezés célja a segítségnyújtás a járvány miatti bezártság időszakában, de a későbbiek folyamán is, biztosítva a lehetőséget mindazok számára, akik nehéz helyzetben vannak, valamilyen problémával küzdenek, hogy kiutat keresve legyen kihez fordulniuk.

Hosszútávra rendezkedtünk be, hogy a szükségben lévők számára a hét minden napján elérhetők legyünk, jelenleg 18 és 21 óra között.

Szerencsésnek gondoljuk a lelkipásztor és mentálhigiénés szakember ötvözetét, mert mi itt egy vállalt hitbeli vonalat is képviselünk, holott ezt nem tekintjük elsődleges szempontnak olyan értelemben, hogy szolgálatunk túlmutat a felekezetiségen. A hit kérdéseivel is foglalkozunk, de nem ezzel indítunk. Ez nem eszköz. A segítséget kérő szükségét tartjuk szem előtt. Ő vezesse fel a témát, mindig azzal dolgozunk, amit a kliens/telefonáló behoz, elmond, ami foglalkoztatja.

Azokon próbálunk segíteni, akiket próbára tesz a bezártság, az elszigeteltség, a magány, a betegség, kísért a félelem, aggódás, szorongás, akiknek az élete örömtelen, családon belüli, vagy munkahelyi konfliktusok, sérülések nehezítik a mindennapjaikat.

Ez nem a tanácsadás műfaja, nem is a krízis-intervencióé, hanem kísérés, követés, segítés, amelynek az a lényege, hogy a segített, erőforrásait mozgósítva, lehetőségeit meglátva, ő maga váljon nyitottá annak felismerésére, hogy minden helyzet, adott szituáció, probléma megoldható, és ő ebben aktív résztvevő lehet. Ez a segítő beszélgetés lényege is. A kezdeményezés a kliensé, mi segítünk, de nem sugallunk megoldásokat.

A telefonáló arra számíthat, hogy meghallgatjuk, hogy a vonal túlsó végén elfogadással, nyitottsággal, érdeklődéssel, együttérzéssel találkozik. Várjuk és meghallgatjuk az ő történetét.

Azok hívását várjuk, akik reménységre vágynak, mert mi reményre hangolva, meghallgatjuk.

Szathmáry Zsuzsanna, lelkipásztor, mentálhigiénés szakember

remenyrehangolva.png

remenyrehangolva2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr5216423672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása