Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Interjú Kása Ildikóval, a Meliorat.io gyermekfejlesztési központ alapítójával

Csapatunk Vol.2

2020. augusztus 17. - Segítség.ma

Kása Ildikó a Meliorat.io gyermekfejlesztési központ alapítója, a Segítség.ma szakmai csapatának tagja

mkf_9567.jpg

A pedagógia teljes skáláján dolgozol, komoly tapasztalat van a hátad mögött. Óvópedagógusként kezdted, és 2003-ban újból elindult a tanulás, és folyamatosan következtek a képzések. Hogy jött ez az irány?

Sok évet megéltem és ledolgoztam kisgyermekekkel, nagyon korán felfigyeltem problémáikra, amikor még nem is lehetett látni, hogy valami más lehet. Az óvópedagógiában a bemenet és a kimenet távol van egymástól. Egy pici gyerekből kapunk egy majdnem iskolás gyereket. Mindig érdekelt, hogy mi lesz velük aztán. A buktatók és a problémák akkor jöttek elő, amikor az iskolai érettségi felmérés szakasza jött, és gyakran szembesültem azzal, hogy nem tudjuk, hogyan lehetne segíteni a gyereket, ráadásul ilyenkor már az óvoda végén vannak. A tudásvágy és a szeretném megoldani-mentalitás hajtott előre, aztán tanárként dolgoztam, és ott is tapasztaltam olyan problémákat, amikről nem tudtam, hogy lehetne megoldani. Meg akartam tudni. Mindeközben persze a gyakorlati oldalon is részt veszek, speciálpedagógiát tanítok.

Ha összegezni lehet, mi az a szakterület, amivel leginkább foglalkozol, amit legjobban a sajátodnak érzel?

A szakterületem az elmúlt tíz évben a pszichopedagógia. A pszichopedagógus az intézményrendszer része. Tíz éve dolgozok ki módszereket, hogy a gyereket, a családot, a kollégát hogyan lehetne fejleszteni, hol keressük a szakembert és megoldást a problémára. Gyakorlatilag mindent magába foglal a tanulási zavaroktól kezdve a hiperaktivitáson keresztül, a nehezen kezelhetőségig és az autizmusig.

Ha visszatekintesz 2003-ra, azóta milyen fejlődés történt a szakmában?

Gyorsan változik, ráadásul a fiatal generációk is. Át kellett állnia az iskolarendszernek, egyre több a kicsit más gyermek. Egyre fejlettebbek vagyunk, vannak asszisztenseink is, akik segítik a munkánkat. Az autizmuson és az Asperger-szindrómán tudunk segíteni, de például az integrálással még vannak nehézségeink néhány területen.

mkf_9558.jpg

Mennyit változtak a gyerekek?

A mostani generáció nagyobb arányban produkál másságot. Régen tízből egy-kettő, ma már inkább öt-hat a picit más gyermek. Akár enyhébb, akár súlyosabb, de valamitől más. Egyre több módszert, terápiát kell kidolgozni, emellett pedig próbáljuk segíteni az életüket. Vannak sikertörténeteink is, egy Aspergeres diákkal dolgozom kilenc éve, és ma már osztályelső. Ha megvan a terapeuta, megvan a neurológus, a hozzáállás, a szakorvos, és a pszichiáter, akkor el lehet érni a sikert.

Mi a Meliorat.io alapvető koncepciója?

Amikor diagnosztizálnak valakit tanulási, olvasási, írási zavarral, diszkalkuliával, nem tudják szlovák intézményben kivizsgálni a magyar anyanyelvű gyereket. Lehet, hogy a szülei tudnak szlovákul, de egy hat-hét éves gyerek nem beszél olyan szinten, hogy egy szlovák szakember fel tudja mérni a képességeit. Nagy szívfájdalom, hogy kisgyerekeket nem tudnak kivizsgálni a környéken, és mondjuk Magyarországon lesz meg a diagnózis, de napi szinten akkor se tudnak velük ott foglalkozni. Túlterheltek az itteni tanácsadók, ráadásul tolmáccsal nem az igazi a fejlesztés. Dunaszerdahelyre küldözgettem gyerekeket, aztán az volt a cél, hogy Pozsony környékén létrehozzunk egy központot, ahova hozhatják a magyar anyanyelvű gyerekeket.

A Segítség.ma egyik fő funkciója a nyelvhasználat, és a szakmai utánpótlás biztosítása is hangsúlyos. Hogy látod, a szolgáltatásaink mennyire hiánypótlók?

Nagy szükség van rá. Ha az utánpótlást nézzük, tavaly egy magyar logopédus végzett az itteni egyetemen. Idén egy vagy kettő. Kevés a szakember, kevés kar nyújt képzést, és nagyon kevés az utánpótlás, sokan inkább Magyarországon tanulnak. Ha összejön a honlap, akkor túlálmodtuk azt, amit én korábban elképzeltem. Tudok a neten tanácsot kérni, tudom, hol vannak a legközelebb szakemberek, a neurológus és a pszichiáter kommunikálhat velem. Megemlíteném, hogy összesen egy magyar pszichiáter van Pozsonyban. Borzasztóan örülök neki, és végre tudok oda is küldeni magyar gyereket. Nagyon jó lesz, ha ez összejön és sikerül. Fogjunk össze és csináljuk!

Mivel foglalkoznál szívesen a honlapon?

Szerencsére én is közel kerültem az online világhoz, nagy távolságokat tudunk legyőzni. Néhol szükséges ugyan a személyes kapcsolat, ez egyértelmű, de egy része megoldható online is. Szívesen írnék szakcikkeket, webináriumot, nagyon érdekel, hogy a fiataloknak átadhassam a tudást. Az utóbbi években fiataloknak biztosítottunk szakmai gyakorlatot, így ebben is van tapasztalatom. Ha külföldön is tanulnak, meg tudjuk mutatni, milyen a szakma itthon. Akkor hazajöhetnek, és segíthetnek a magyar családokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr6116105506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása