Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség

2021. január 31. - Segítség.ma

A SZMMK, polgári társulás, 2013. februárjában alakult Rimaszombatban. Célja, hogy az ottani mentálhigiénés szakemberek számára szakmai hálót hozzon létre és működtesse azt. Továbbá, hogy erősítse, fejlessze, támogassa a szakmai személyiséget, amely által szakembereink saját hivatásukban és kapcsolataikban tudatosabban és kompetensebben lehetnek jelen.

A szakemberei által terjeszti azt a mentálhigiénés szemléletet, életfelfogást, szakmai gyakorlatot, amelynek gyújtópontjában a személyes és közösségi önazonosság vállalása, a lelki egészség megőrzése és előmozdítása, a kapcsolati- és magatartáskultúra fejlesztése állnak. Mindezek - a hatékony konfliktuskezelés, az újszerű projektszemlélet, a belső erőforrások mozgósítása révén, alkalmas módon szolgálják a személy, a közösségek, illetve az egész nemzeti közösség lelki újjászületését.

A Felvidéken jelenleg közel nyolcvan mentálhigiénés szakember él és dolgozik. Köszönhető ez annak, hogy immár harmadik alkalommal indul kihelyezett mentálhigiénés segítő szakember képzés Léván, és összességében a negyedik képzés a Felvidéken, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézet Mentálhigiénés Továbbképző Központ, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség és a Lévai Református Gyülekezet társszervezésében. Mentálhigiénés szakembereink a képzésben megszerezhető szakmai ismeretekkel, gyakorlatias tudással, az emberközpontú megközelítés elsajátításával, szakmai eszköztáruk bővítésével, hatékonyan szolgálják az egyén, a közösségek épülését, szemlélet formálódását. Ebben a folyamatban, és a szervezői munkában, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség kulcs-szerepet tölt be. 

Állandó feladatának és lehetőségnek tartja a mentálhigiénés szemlélet és eszköztár  népszerűsítését, átültetését a humán szakirányok szférájába, a  köztudatba kerülést a társadalom különböző szintjein. Meghirdetett alkalmai, konferenciái, amelyeket évek óta szervez, mindehhez nagyban hozzá tudnak járulni, hiszen résztvevői az ország különböző részeiről és szakmáiból érkeznek, akik viszik tovább és terjesztik jó hírünket, amellyel felkeltik másokban is e tudomány és szemléletmód iránti érdeklődést.

Közösségük fontosnak tartja a hosszú távú, támogató kollegiális kapcsolatok építését, szakmai tapasztalatok megosztását, ezért szorosan együttműködik a Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat keretén belül az anyaországi, erdélyi, kárpátaljai kollégákkal. Részt vesz azok konferenciáin, szakmai továbbképzésein, illetve a maga által szervezett konferenciákon, alkalmakon fogadja az ide érkező szakmai közösséget, amelyről elmondható, hogy baráti közösség is egyben.  Ez a határokon átívelő hálózat mára már több mint ezer fős mentálhigiénés közösséggé nőtte ki magát. Szakemberei hiteles jelenléte által erősíti, gazdagítja az egyént, a közösségeinket, a hazát.

Szathmáry Zsuzsanna, lelkész, mentálhigiénés szakember, az SzMMK elnöke

logo_szmmk.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr5716410708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása