Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Minden, amit a PCOS-ről tudni kell-Bogi a nőgyógyásznál

2021. február 24. - Segítség.ma

Sziasztok! 

Bemutatjuk nektek Bogit.


 unnamed.jpgBogi egy fiatal, határon túl élő lány, aki munkájából adódóan rendszeresen látogat különböző területen dolgozó orvosokat, szakembereket. Bogi nagyon érdeklődő és szereti bővíteni tudását, tudja mennyire fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjon a betegségekkel kapcsolatban. Bogi szeretné megosztani Veletek mindennapi tapasztalatait annak érdekében, hogy Ti is a megfelelő tudás birtokában lehessetek! Tartsatok Bogival a munkája során!

       bogi.JPG

Mi az a PCOS?

A polycystás ovarium syndroma, más nevén Stein-Leventhal syndroma a termékeny korban lévő nők gyakori hormonális rendellenessége. A PCOS pontos okát nem tudni, viszont összefüggésben áll az elhízásban gyakori, inzulinrezisztencia okozta magas inzulinszinttel, ami túlzott androgén hormon termelést von maga után és magyarázatot ad a jellegzetes tünetegyüttesre. Hátterében állhatnak ugyanakkor krónikus gyulladásos folyamatok, illetve bizonyos génekhez kötött öröklődést is kimutattak a kutatások. 

 

Mik a PCOS tünetei?

pcos.JPG

A PCOS klinikai képe nem hirtelen kialakulású, a tünetek inkább egy hosszú, krónikus állapot következményei.

  • Rendszertelen menstruáció, amit az FSH/LH hormonháztartás egyensúlyának a károsodása, illetve az elégtelen ösztrogéntermelés okoz. Ehhez társul a peteérés hiánya (anovulatio) is, ami meddőséget okoz.
  • Fokozott szőrzetnövekedés (hirsutizmus), férfias típusú szőrnövekedés (virilismus) vékony haj, kopaszodás (allopecia) és a pattanásos bőr (akné), melyeknek oka az emelkedett tesztoszteron szint (androgén hormon).
  • Elhízás
  • Csökkent libidó
  • Kismedencei fájdalom
  • Fejfájás
  • Magasvérnyomás

 

Honnan tudom, hogy PCOS-em van?

A PCOS klinikai képe a következő tényeken alapul:

pcos_nyil.JPGRendszertelen menstruáció. Normálisnál hosszabb menstruációs ciklus, akár a havi vérzések több hónapos kimaradása.

pcos_nyil.JPGPolycystás petefészkek. Ultrahang vizsgálat során megállapítható a megnagyobbodott méretű, számos cisztát tanusító petefészkek jellegzetes képe.

pcos_nyil.JPGHiperandrogenizmus. A növekedett androgén hormon szint laboratóriumi kimutatása és/vagy klinikai megnyilvánulása.

 

Hogyan kezelik a PCOS-t?

A PCOS kezelési lehetőségei közül megemlítjük az életmód-változtatást és a gyógyszeres kezelést egyaránt. 

pcos3.JPG

  • Az életmód-változtatás fő célja a súlyfeleslegtől való megszabadulás, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Egy megfelelő, szénhidrátban szegény étrend segít a magas inzulinszint kordában tartásában, ezzel a tünetek jelentős csökkenését előidézve.
  • A gyógyszeres kezelést illetően, léteznek az inzulinrezisztencia csökkenését célzó, cukorbetegség terápiájában használt szerek (pl. Metformin), illetve a hormonháztartást befolyásoló készítmények. Ez utóbbiakra fordítva a figyelmet, amennyiben a nő terhességet szeretne, elsősorban antiösztrogén készítményekkel (clomifen-citrát) javallott a kezelés, egyébként az antiandrogén szerek (cyproteron-acetát) használata indokolt. Eredménytelenség esetén gonadotropin hormonterápiát alkalmazunk.
  • A fenti módszerekre nem reagáló PCOS kezelése sebészi, laparoscopiás vagy laparotómiás úton elvégzett laser-vaporizáció, elektrokoaguláció vagy klasszikus petefészek-ékkimetszés.

 

pretty-frustrated-woman-vector-20481455.jpg

 

Mit kell tenni, ha a tünetek bármelyikét tapasztaljuk? 

 

A betegségek nagy része gyógyítható, ezért nagyon fontos, hogy már a tünetek első megjelenése során szakemberhez forduljunk!

 

 

Bogi történetének szakmai részét Dr. Ladányi Emmánuel, szülész-nőgyógyász rezidens orvos írta. 

 

Keressen felületünkön keresztül magyar nyelvű egészségügyi szakembert, otthonához közel! A Segítség.ma weboldalán csak és kizárólag határon túli és a diaszpórában élő magyar szakemberek találhatóak.

A www.segitseg.ma felületen még több információ elérhető a kezdeményezésről.

csatlakozz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr7216435786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása