Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Tévhitek az anyajegyekről

2021. április 21. - Segítség.ma

Beszéljünk kicsit az anyajegyekkel kapcsolatos tévhitekről

 

 

Minden bőrdaganat rosszindulatú?

 

Nem, vannak jóindulatú bőrdaganatok is. A daganat kifejezést minden olyan esetben használjuk, ahol sejtek burjánzásáról beszélünk.

 

Bármelyik anyajegy elrákosodhat?

 

Vannak olyan benignus (jóindulatú) bőrdaganatok, amelyek esetében nagyon kevés az esély arra, hogy rosszindulatú elváltozáson menjenek át. De sajnos bármelyik anyajegyünket érhetik olyan külső és belső tényezők, amelyek megváltoztathatják az alapvető tulajdonságait (ABCD szabály). Ezért fontos a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat.

 

A napsütés bőrrákot okozhat?

 

Természetesen nem minden esetben. De sajnos a túlzott UV sugárzás nagyon káros hatással van a bőrünkre, és kiemelten nagy rizikó faktora a bőrdaganatok kialakulásának. Ezért javasolt a napvédő öltözet, a napvédő krémek helyes használata, illetve az erős UV sugárzás kerülése 11 és 16 óra között.

 

Ha megsebzem az anyajegyem, elrákosodhat?

 

Minden olyan folyamat, ami károsítja az anyajegy szöveti struktúráját traumának számít. Abban az esetben, ha ez a helyi trauma többszörösen, ismételten fordul elő ugyanazon a helyen, idézhet elő változást az anyajegyek alapvető tulajdonságaiban (ABCDE szabály).

 

Ha vérzik az anyajegyem, akkor biztosan bőrrákom van?

 

Nem, önmagában egy anyajegy bevérzése nem jelenti azt, hogy rosszindulatú daganatról beszélünk.

 

Az anyajegyben jelen lehetnek rosszindulatú daganatos sejtek?

 

Igen, sajnos az anyajegyet képző pigmentsejtek között, jelen lehetnek károsodott tulajdonságú sejtek is.

 

Eltávolítható-e több anyajegy egyszerre?

 

Igen, egyszerre több anyajegyet is el lehet távolítani. Azonban figyelembe kell venni az anyajegyek elhelyezkedéseit, hogy azok eltávolítása ne akadályozza a pácienst a mindennapi teendőibe, illetve ne akadályozza a hegképződést, a megfelelő sebkötözést. Figyelni kell az érzéstelenítő mennyiségére is.

 

Mikor távolíthatóak el a varratok?

 

A varratok eltávolítása testrésztől függően történik. Mivel az arc vérellátása nagyon jó, és gyorsabban gyógyul, ezért már a műtét utáni ötödik naptól kezdődően eltávolíthatóak a varratok. A törzs és a végtagok varratait általában a 10-14 naptól kezdődően távolítjuk el. A hegképződés egyénre szabott folyamat, így minden varratot a sebgyógyulás tükrében távolítunk el.

 

A melanoma (pigmentsejtek rosszindulatú daganata) kezelhető?

 

Igen, a melanoma egy kezelhető rosszindulatú bőrdaganat, főleg ha kezdeti stádiumban ismerjük fel.

 

Létezik anyajegy eltávolítás nyom nélkül?

 

Teljesen láthatatlan módon nem lehetséges a sebészeti úton történő eltávolítás, mert minden kimetszés heget hagy maga után. Testtájéktól függően maradhat egy nagyon keskeny, alig észrevehető heg, ha megfelelő a sebzárás, és az utókezelés.

 

Ha kék a szemem a veszélyeztetett kategóriába tartozom?

 

Ami a rosszindulatú bőrdaganatokat illeti, veszélyeztetett csoportba tartoznak a világos bőrűek, a szőke és vörös hajúak, a sok vagy atípusos anyajeggyel rendelkezők, akik sokszor leégtek a napon főként gyermekkorban, vagy sok időt töltenek a napon helyes fényvédelem nélkül, és akiknél jelen van a családi halmozódás. Minden esetben javasolt a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat.

 

Dr. Virág Tímea Helga, plasztikai sebész rezidens orvos

Külön köszönet Dr. Bálint Orsolya bőrgyógyász szakorvosnak a közreműködésért!

csatlakozz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr5116508642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása