Segítség. Otthon. Magyarul.

segítség.ma

segítség.ma

Egészségre fel! záróesemény

2022. október 13. - Segítség.ma

Újabb négy nap tele kreativitással, értékes gondolatokkal, fantasztikus emberekkel és rengeteg jó ötlettel. Lezárult az “Egészségre fel!” című projektünk a Balatonon.

A zárórendezvényen 30 13-30 év közötti fiatal vett részt, akik Magyarországról, Erdélyből és Felvidékről érkeztek. Az első napon megnyitottuk a rendezvényt, amely után az ismerkedésre helyeztük a hangsúlyt, hogy a közös munkához megteremtsünk egy biztonságos légkört. A helyszín lehetőséget biztosított arra, hogy a Balaton partján valósítsunk meg néhány programelemet, amely azért is volt különleges, mert a résztvevők közül többen nem látták még a magyar tengert. 

A projekt megvalósítása során rendezvényről rendezvényre egymásra építettük a fiatalok visszajelzéseit és felvetéseit. A záróeseményre ily módon nagyon sok ötlet állt rendelkezésünkre, amely a záróesemény alapját képezte. A projekt során számos fiatal vett részt több rendezvényen, akik egyrészt segíteni tudták az új résztvevőket, másrészt a korábbi ötleteiket tovább tudták gondolni.

Szerettük volna a személyes felelősségvállalás fontosságát kihangsúlyozni, ezért ifjúsági szervezetek vezetőit hívtuk meg, akik az alaptevékenységeik, és az egészségügyben - különös tekintettel a pandémia időszakában - végzett tevékenységeik bemutatásán túl a csatlakozási és mentorációs lehetőségekről is beszéltek. Szerettük volna inspirálni a fiatalokat, hogy a számukra és társaik számára is fontos és hasznos ifjúsági munkába csatlakozzanak a jövőben.

A fiatalok kompetenciafejlesztésében egy új területet hoztunk be a programba, így részt vettek egy érveléstechnika előadáson. Az alapok megismerése után, a fiataloknak készség szinten is lehetőségük nyílt fejleszteni érvelésüket. Csapatonként összegyűjtötték a szerintük fontos egészségügyi problémákat, majd az érveléseik alapján szavaztuk meg a két, legfontosabbnak vélt problémát.

27c524cd-378e-4a2e-9346-7063ca260649-img

Az összegyűjtött egészségügyi problémák az alábbiak voltak:

  • Nyelvi nehézségek
  • A rendszer és az egészségügyi dolgozók túlterheltsége
  • Prevenció hiánya
  • Digitalizáció hiánya
  • Stigmatizáció
  • Betegedukáció hiánya
  • Egészségügyi dolgozók elvándorlása
  • Bürokrácia
  • Finanszírozásbeli gondok

 

A két, legfontosabbnak vélt problémára - nyelvi nehézségek és digitalizáció hiánya - megoldási javaslatokat és projektterveket kellett kidolgozniuk a fiataloknak:

  • Várótermi kampányok
  • Iskolapszichológusok nagyobb mértékű bevonása a fiatalok mindennapjaiba
  • Magyar nyelvű segélyhívó központ a határon túli területeken is
  • EESZT kiterjesztése a határontúli területekre
  • Mentőautó követő applikáció

A szakmai munka zárásaként a projektötleteiket bele kellett helyezniük egy számukra ideális egészségügyi ellátórendszerbe, amelyet szintén prezentálniuk kellett csoportonként.

Figyelmet fordítva a sportolás fontosságára, röplabda estet is tartottunk a tóparton, amelyen a fiatalok hatalmas lelkesedéssel vettek részt és ezen keresztül is sikerült a csapatnak összekovácsolódnia.

2bedc928-9a4c-473e-86c6-ba84142a5b46-img

Kifejezetten öröm volt számunkra, hogy a Segítség.ma projektünk ismét megalapozottnak, jól működőnek és hiánypótlónak bizonyult a fiatalok szemszögéből is. Pozitív visszacsatolás volt számunkra, a fiatalok egy része több Egészségre fel! rendezvényen is részt vett.

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegpontma.blog.hu/api/trackback/id/tr8217953256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása